2015. január 21., szerda

A Silla királyság ékköve vs. The great king's dream

A bejegyzést a facebook oldalamon kérte valaki, hogy megérthesse a két sorozat között az összefüggéseket, mivel nincsen magyar fordítása eme történelmi résznek. A két uralkodót külön fogom leírni, mit hajtott végre uralkodása alatt, hogyan került trónra és egyéb tényeket, melyek ránk maradtak az utókorból.




A Silla dinasztia Ie.53-935-ig tartott, és maga a két sorozat a 632-661-ig játszódik.
Először a Silla királyság ékkövéből ismertté vált Seondeok királynéval kezdeném, hiszen időben ő uralkodott korábban. Mégpedig 632-647-ig. Ő volt a Silla királyság 27. uralkodója és egyben első női uralkodója.
Mielőtt trónra került volna Deokman hercegőként volt ismert. Egyes feljegyzések szerint ő volt Jinpyeong király elsőszülött lánya, más történelmi feljegyzések azt írják, hogy második lánya volt, s jóval fiatalabb volt nővérénél, Cheonmyeong hercegnőnél. A The great king's dream-ben a király, Muyeol valójában Seondeok királynő unokaöccse, Cheonmyeong hercegnő fia volt. Seondeok királynő másik testvére Seonhwa pedig Baekje királyához ment hozzá (Mu király) és az ő fia lett Uija király. (Aki szerepel is a The great king's dream-ben.) Bár a tényt, hogy Seondeok hercegnő lett volna Uija király anyja megkérdőjelezhető egy 2009-es bizonyítéknak köszönhetően, miszerint Uija király igazi anyja Sataek királynő volt.
Mivel Jinpyeong királynak nem született fia, így Seondeok-ot választotta örököséül. Habár ez meglepő döntésnek bizonyult, révén, hogy mégis csak nő volt, de mégsem volt annyira döbbenetes akkoriban. Sok magas beosztású nő élt már akkoriban, úgy, mint az özvegy királyné vagy a régensi poszt, melyet Lady Mishil birtokolt. Akkoriban a nők voltak a családok fejei, vezetői. Bár ettől függetlenül a férfiak még mindig korlátozták őket, főleg a viselkedési szabályokban és magatartásukban.
Seondeok királynő uralkodása 632-ben kezdődött meg. Uralkodása kezdetén nagy lázongások és viszályok voltak az országban, méghozzá Baekje-vel. Ez állandó figyelmet követelt Seondeok királynőtől. A történelemkönyvek nagyon eszes nőként emlékeznek meg róla. Mikor Baekje lerohanta Sillát, ő összefogott Goguryeo-val. Majd szövetséget kötött az akkori kínában uralmon lévő Tang dinasztiával is. Egyben tartotta az országot uralkodásával, királyi küldötteket és tudósokat küldött kínába. Neki köszönhető a koreai lovagi kód (etikett) létrejötte, és a fiatal katonák harcművészeti jártasságának növelése is (őket szintúgy kínába küldte tanulni!) Uralkodása alatt apjához és a kínai császárhoz hasonlóan a Buddhista vallást terjesztette, rengeteg buddhista templom épült ekkoriban az ő parancsára. Ezek közül a legnevezetesebb a 9 emeletes fa pagoda volt, a Hwangnyongsa, valamint a Bunhwangsa és a Yeongmyosa.
Hwangnyongsa

Felépítette Cheomseongdae-t, amely az első csillagvizsgáló volt a távol keleten. És sokat dolgozott azon, hogy enyhíthessen a szegény emberek életén.
647-ben Bidam lázadást szított ellene, miszerint egy nő nem uralkodhat a nemzeten. A legenda úgy tartja, hogy a lázadás éjszakáján egy csillag hullott alá az égből, melyet Bidam követői úgy értelmeztek, hogy a királyné uralkodásának vége, de Seondeok királyné hadvezésre Kim Yushin azt tanácsolta ekor a királynőnek, hogy engedjen fel az égbe egy égő papírsárkányt, ezzel is jelezve, hogy uralmának közel sincsen vége. 10 nappal Bidam lázadása után őt és 30 követőjét kivégezték. A királyné viszont ezt követően meghalt, s ekkor unokatestvére Jindeok királyné lépett a trónra 647-654-ig. Seondeok királynő halálának oka és körülményei a mai napig nem tisztázottak.



Taejong Muyeol király (élt: 604-661)
(Vagy más néven Kim Chunchu)
Silla 29. uralkodója volt, s uralkodása 654-661-ig tartott. Édesapja Kim Yongsu Silla 25. uralkodójának, Jinji királynak a fia volt. Taejong Muyeol király, mikor megszületett, magas rangúnak számított, méghozzá a seonggol rangba került. Mikor Jinji királyt letaszították a trónról, ezzel megfosztották Muyeol király édesapját attól, hogy valaha is trónra kerülhessen. De mivel édesapja elvette Seondeok királyné nővérét, így ő már jogot formálhatott a trónra. Kim Yongsu erőteljes politikai vezetővé vált, de a király testvére, Kim Beakhan miatt elvesztette minden hatalmát. Ahhoz, hogy mindezt mégis túlélhesse, kénytelen volt elfogadni a jingol rangot, mely a seonggol rang alatt állt, s így immáron nem csak ő, hanem fia is lemondhattak a trónról.
Nagynénje, Seondeok királynő halála után átengedte a trónt Jindeok királynőnek, aki az utolsó seonggol rangú volt ekkor az uralkodó családban. Halála után így olyan embernek vehette át a trónt, aki jingeol ranggal rendelkezett. Ekkor Kim Alcheon-t, az akkori legmagasabb beosztású kormányzati tisztviselőt akarták a trónra ültetni. Az ő édesapja seonggol volt, míg édesanyja jingol. Azért vett el az apja jingol nőt, hogy fiának ne kelljen véres küzdelmet vívnia a trónért. Kim Alcheon ezt követően vissza is utasította a trónt, s Kim Yushin-nal összefogva Muyeol-t akarták a trónra ültetni, amely sikerrel is járt.

Uralkodása
A Tang dinasztiából Gaozong császár elismerte őt, mint Silla királyát. (Érdekesség, hogy ő és Gaozong császár jó barátok voltak, mielőtt Gaozong császár lett!) Muyeol király sokmindenben támogatta a császárt, s a császár minden téren viszonozta ezt a nagylelkűségét. Többször kérte a császárt, hogy küldjön neki erősítést, hogy legyőzhesse Baekje-t, amelyet 660-ben meg is kapott. Egy 130 ezer fős csapatot küldött a császár, amelyet Su Dingfang tábornok vezetett. Ez idő alatt Kim Yushin 50 ezer katonával indult Baekja ellen, ahol hatalmas pusztítást végzett. Végül Uija király megadta magát, s ezáltal csak Goguryeo maradt, akit Silla-nak le kellett győznie. A következő év júniusában Muyeol király meghalt, s ekkor fia Kim Beopmin került a trónra Munmu királyként.

Seonggol és Jingol
Sillának ekkoriban két rangra osztódott a nemesi rétege, seonggol-ra ("sacred bone" - "szent csont") és jingol-ra ("true bone" - "igaz csont"). Eme kategóriák Muyeol királyig meg is maradtak, s azt voltak hivatottak megmutatni, hogy ki kerülhet a trónra és ki nem. Aki a seonggol ranggal rendelkezett, az igényt tarthatott a trónra, aki jingol ranggal rendelkezett, az nem. Az utolsó seonggol rangú uralkodó Jindeok királynő volt, s halálával már csupán jingol rangú kerülhetett a trónra. (Ugyanis csak az a leszármazott tekinthető seonggol-nak, akinek mindkét szüleje seonggol volt, akinek akár egy szüleje is jingol volt, az már nem kaphatta meg a seonggol rangot!)

7 megjegyzés:

  1. Szia HaNeul!
    Nagyon szépen köszönöm a bejegyzésedet a sok film között nehéz tudni, minek van valóság alapja!Balajtikati

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet, hogy nézed?! Olyan jó lenne beszélgetni róla!
      Szanna

      Törlés
    2. Szia Szana!
      Rengeteg helyen járok és ahol megszólítanak nagyon szívesen fogadok bármilyen témát. Ha beszélgetni akarsz egy élményedről bármikor, írj bátran!

      Törlés
  2. Hálásan köszönöm Neked!!!
    A sejtésem beigazolódott: a Silla királyság ékköve (1. szerelmem) története nagyrészt mese. De szép mese!

    Szanna

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Néha nem baj, ha kicsit inkább így nézzük a dolgokat. És ki tudhatja, a történelemben nem igazán jegyezték fel, ki kit szeretett, vagy egyáltalán hogyan érzett. :D

      Törlés
  3. Nagyon jó volt olvasni ezt az összefoglalót. Köszönöm szépen!

    VálaszTörlés
  4. Szondok nem királyné, hanem királynő volt! A királyné a király, vagyis az uralkodó felesége, a királynő pedig maga az uralkodó, vagyis a király. Az ő férje (amennyiben van) a főhercegi címet viseli, ami ez esetben megegyezik a királynéval, csak éppen férfiben.

    VálaszTörlés